Over ons

Wie is initiatiefnemer Froukelien IJntema?

Over dirigent Froukelien IJntema kun je van alles zeggen, drie dingen zijn zeker: ze is enthousiast, zingt graag en ze houdt van Zuid-Afrika. Al sinds 1988 heeft ze een band met dit land. Ze sluit vriendschap voor het leven met Zuid-Afrikaanse medestudenten. Samen richten ze een strijdliederenkoor op. Dat ‘Sowetokoor’ ontwikkelt een krachtig geluid en krijgt heel wat mensen in beweging.

Sinds 1992 is ze regelmatig in Zuid-Afrika te vinden, reist er uitvoerig rond en doet er onderzoek. Ze emigreert zelfs voor een baan als uitvoerend manager van een centrum met kleinschalige bedrijfjes. Onderweg zingt ze van tijd tot tijd mee in diverse koren in het land.

Met ruim 25 jaar ervaring als ontwikkelingswerker, netwerkontwikkelaar en begeleider van veranderingsprocessen in binnen- en buitenland, volgt ze haar oude passie voor muziek. In juni 2018 studeert ze af als koordirigent. Sinds begin 2017 staat het Zolderkoor in Vleuten onder haar leiding.

Na een zangworkshop van vijf dagen met componist en dirigent Bongani Magatyana, weet ze het zeker: ze wil haar liefde voor deze muziek delen. Ze wordt dirigent van het door haar mede opgerichte ‘Bongani koor’ in Utrecht, genoemd naar haar inspirator.

Na de opheffing van het Bongani koor in 2019, start ze met Bongani Conductions. Via dit kanaal blijft ze haar passie voor Zuid-Afrikaanse koorzang delen.


Waar staat de naam ‘Bongani Conductions’ voor?

‘Bongani’ is het Xhosa woord voor ‘Wees dankbaar’. Dat is een uitnodiging! Het verwijst ook naar Bongani Magatyana, Zuid-Afrikaans componist, dirigent, zanger en theaterproducent. Hij is onze inspiratiebron sinds hij begin 2018 in Utrecht vijf heerlijke dagen lang zangplezier bood in de traditie van de Zuid-Afrikaanse koormuziek.

‘Conductions’ gaat over warmte en energie die van het ene punt naar het ander stroomt. Dat is wat er gebeurt bij het samen zingen van Zuid-Afrikaanse liederen: de energie wordt tastbaar tussen de zangers. Een heerlijk gevoel. Het gaat ook over ‘conducting’, het Engelse woord voor het dirigeren van een koor.


Optreden Bongani Koor in 2019